Начин на приготвяне
Гледах турски готвач по телевизия 24 kitchen и предаването му беше посветено на ястия с ориз. За приготвянето им той накисваше ориза с гореща вода. Така направих и аз и от тогава използвам неговия начин. Така ми е по-вкусен, а и се приготвя по-бързо.
Та, почистения ориз го измивам със студена течаща вода и го заливам с гореща. Захлупвам съда, в който е. Така престоява 1-1 1/2 часа.
Преди да изтече това време, в тенджерка слагам олио и почистения и нарязан на ситно лук. Към тях прибавям почистения и нарязан на кубчета морков и нарязаните чушки. Посолявам със сол.
Леко запържвам и прибавям съвсем малко вода, за да се задушат. Захлупвам и задушавам малко, колкото зеленчуците да променят цвета си. Ако водата е извряла прибавям още.
През зимата може да се използват замразени зеленчуци, предварително нарязани чушки, а защо не и моркови - предпочитам, когато им е сезонът да ги прибера във фризера, а не да използвам пресни през зимата.
След като зеленчуците са си променили цвета, прибавям ориза и нарязания кервиз - при мен, отново е от фризера. Проверявам дали има нужда от сол и ако да, прибавям на вкус.
Заливам с топла водичка и оставям да къкри на котлона, като разбърквам от време на време. Преди оризът да се е сготвил прибавям пасираните домати. Количеството е според предпочитанието, защото някои харесват с повече домати, други с по-малко.
След като поври 6-7 минути ястието се сваля от котлона. Преди консумация поръсвам с черен пипер и магданоз.