Пухкава питка с лимонада

Gergana TsvetanovaGergana TsvetanovaГотвач39873402
22/01/2017
"Тайната на вкусната и пухкава пита е разкрита! В лимонадата е! А сега е време да я споделите с всички приятели "
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 513
  • Преглеждания за месеца33
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • мая - 1/2 кубче прясна
  • захар - 1 к. л.
  • сол - 1 ч. л.
  • яйца - 2 бр. (1 жълтък се отделя за намазване)
  • олио - 4 с. л.
  • оцет - 1 к. л.
  • кисело мляко - 200 г
  • лимонада - 200 мл
  • вода - 100 мл хладка
  • брашно - 1 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се размива във водата със захарта и една супена лъжица брашно. В отделен съд се смесват яйцето и белтъка, киселото мляко, солта, олиото, оцета и лимонадата.

В дълбок съд се пресява брашното, прави се кладенче, сипва се размитата мая и останалите съставки. Замесва се меко тесто, покрива се с кърпа и се оставя да втаса.

Тестото се премесва отново и се разделя на 18 еднакви части. Всяка се оформя на топче и се разточва на кора, колкото чиния.

Всяка кора се маже с олио и се завива на руло. Вземат се по две рула и се усукват, завиват се на охлюв и се подреждат в намаслена тавичка.

Така оформената питка се оставя да втаса отново.Маже се с разбит жълтък и се пече на 180 градуса за 45 минути.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар