Начин на приготвяне
Оставяме си яйцата на стайна температура. Разбиваме яйцата в купа с миксер или телена бъркалка продължително до пухкав крем.
Постепенно прибавяме захарта и пак разбиваме. Към сместа слагаме и олиото и пак разбъркваме. Пресяваме брашното и слагаме в него 1 ч.л бакпулвер и 1 ванилия за аромат.
В киселото мляко прибавяме содата и разбъркваме. Оставяме содата в млякото да се активира. След това и нея слагаме в купата с яйчената смес.
Постепенно към сместа слагаме брашното и продължаваме да разбъркваме, за да се смесят всички съставки. От кексовата каша отделяме 1 ч.ч и в нея слагаме 1 с.л какао и ½ ч.л канела.
Намазваме форма за кекс с олио и поръсваме с брашно. Изсипваме от светлата смес. После равномерно слагаме от кафявата смес върху бялата. Загряваме предварително фурната на 180 градуса и слагаме да печем кекса до готовност.
Проверяваме с тънка клечка дали се е изпекъл достатъчно. След като опечем кекса го обръщаме в чиния. Смесваме пудрата захар с 1 с.л канела и поръсваме кекса с цедка.
Прочетете също как се прави вкусен и пухкав кекс или опитайте и другите ни рецепти за кекс.
Коментари