Начин на приготвяне
Тиквата се обелва и настъргва. Орехите се чупят и нарязват на дребно. Тиквата се задушава с малко олио до омекването й.
Добавят се канелата, орехите, 1/2 ч.ч захар и една ванилия. Върху всяка кора се разстила от плънката.
Така става ред кори, ред плънка. Най-отгоре се намазва с олио. Тиквеникът се нарязва на квадратчета.
Пече се в умерена фурна до златисто зачервяване. Изваждат се и оставят да изстине поне 4-5 часа.
Прави се сироп от водата и захарта. С топлия сироп се залива изстиналия тиквеник.
Веднага покривам с найлон и кърпа, за да се задуши и попие течността.
Най-хубаво е тиквеникът да престои в сиропа на хладно в продължение на 24 часа, за да го поеме добре.
Тиквеникът със заливка от сироп е готов.