Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Тиквеник със заливка от сироп

Тиквеник със заливка от сироп

ИвайлоИвайло
Чирак
2113056
Тиквеник със заливка от сироп
Снимка: Ивайло
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
16
"Решихме да сиропираме този тиквеник за разкош - получи се невероятен!"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • тиква - 800 г настъргана
  • олио
  • захар - 3 ч.ч.
  • канела - 1 пакетче
  • ванилия - 1 пакетче
  • вода - 1 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се обелва и настъргва. Орехите се чупят и нарязват на дребно. Тиквата се задушава с малко олио до омекването й.

Добавят се канелата, орехите, 1/2 ч.ч захар и една ванилия. Върху всяка кора се разстила от плънката.

Така става ред кори, ред плънка. Най-отгоре се намазва с олио. Тиквеникът се нарязва на квадратчета.

Пече се в умерена фурна до златисто зачервяване. Изваждат се и оставят да изстине поне 4-5 часа.

Прави се сироп от водата и захарта. С топлия сироп се залива изстиналия тиквеник.

Веднага покривам с найлон и кърпа, за да се задуши и попие течността.

Най-хубаво е тиквеникът да престои в сиропа на хладно в продължение на 24 часа, за да го поеме добре.

Тиквеникът със заливка от сироп е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: