Начин на приготвяне
Приготвяла съм кюфтета с бял сос по много рецепти, но тази е най - сполучлива.
Ако добавите и една зелена салатка и чаша ледено узо, ще стане още по-добре :)
Каймата се омесва много добре с 1 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка черен пипер, чубрица, едно яйце, филия хляб накисната във вода и отцедена и ориза.
Оформят се 15-16 малки кюфтета.
В тенджера с 1.5 литра подсолена вода се варят нарязаните на дребно лук, морков и целина, магданоза. След като зеленчуците омекнат, във врящия бульон се пускат оформените кюфтенца, оваляни в брашно. Варят се около 20 минути, изваждат се, а бульонът се пасира.
В дълбок съд се загрява маслото и в него се запържва за кратко брашното, постепенно се добавя бульонът, като се бърка енергично, за да не се получат бучки.
Яйцата за соса се разбиват заедно с прясното и киселото мляко и се прибавят към брашнената смес на струйка, при непрекъснато разбъркване.
Добавят се сол, черен пипер, сокът и кората на половин лимон, ментата. Ако е много гъсто, се добавя малко топла вода. Кюфтетата се връщат в соса и се варят за 4-5 минути.
Кюфтетата с бял сос с прясно и кисело мляко са готови.
Коментари
Аз морковите и Лука ги рендосах, без да ги пасирам;)