Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтета с бял сос с прясно и кисело мляко

Кюфтета с бял сос с прясно и кисело мляко

Кюфтета с бял сос с прясно и кисело мляко
Снимка: Антоанета Димитрова
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Тайната на вкусните кюфтенца е в соса"

Необходими Продукти

  • за кюфтетата
  • свинско месо - 600 г мляно
  • ориз - 1 кафена чаша
  • яйца - 1 брой
  • хляб - 1 филия
  • черен пипер
  • чубрица
  • магданоз
  • брашно - 2 - 3 супени лъжици за овалване на кюфтетата
  • за соса
  • лук - 1 глава стар
  • морков - 1 брой
  • целина - 1 стрък
  • магданоз
  • сол
  • масло - 3 супени лъжици
  • брашно - 3 супени лъжици с връх
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 300 г
  • лимон - сока и кората на 1/2 лимон
  • мента - 4 - 5 листенца
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяла съм кюфтета с бял сос по много рецепти, но тази е най - сполучлива.

Ако добавите и една зелена салатка и чаша ледено узо, ще стане още по-добре :)

Каймата се омесва много добре с 1 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка черен пипер, чубрица, едно яйце, филия хляб накисната във вода и отцедена и ориза.

Оформят се 15-16 малки кюфтета.

В тенджера с 1.5 литра подсолена вода се варят нарязаните на дребно лук, морков и целина, магданоза. След като зеленчуците омекнат, във врящия бульон се пускат оформените кюфтенца, оваляни в брашно. Варят се около 20 минути, изваждат се, а бульонът се пасира.

В дълбок съд се загрява маслото и в него се запържва за кратко брашното, постепенно се добавя бульонът, като се бърка енергично, за да не се получат бучки.

Яйцата за соса се разбиват заедно с прясното и киселото мляко и се прибавят към брашнената смес на струйка, при непрекъснато разбъркване.

Добавят се сол, черен пипер, сокът и кората на половин лимон, ментата. Ако е много гъсто, се добавя малко топла вода. Кюфтетата се връщат в соса и се варят за 4-5 минути.

Кюфтетата с бял сос с прясно и кисело мляко са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много добро! Спазих всичко без лимона.Изстисках вместо него една мандарина.
17.12.2021 16:24
User#206770
User#206770
Страхотна рецепта!
Аз морковите и Лука ги рендосах, без да ги пасирам;)
24.10.2020 13:12