Мезенцето на баба

Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
2282k3416
Мезенцето на баба
Снимка: Биляна Владова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
20 мин.
Порции
5
"Оставете на баба да ви поглези - и мезе ви е направила, и винце ще ви налее"

Необходими Продукти

  • сланина - 1 голямо парче, тънка
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • лют червен пипер - 1 - 2 щ.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • чубрица - 2 ч.л.
  • сминдух - 1 к.л.
  • чесън - 1 - 2 глави
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сланината, ако не е осолена предварително, се слага в тава и се насипва със сол и престоява така 48 часа.

След това се измива солта от сланината и започваме да наръсваме подправките върху цялото парче.

Първо се слага червеният пипер, като с ръка се притиска към сланината, да се усвои хубаво.

След това по същия начин се слагат черният пипер и чубрица. Сминдухът е по лично желание, не е задължителен.

Чесънът се изчиства от люспите и се пресова, с него се намазва сланината или се слага по малко на няколко места.

Сланината се навива на стегната руло и се завързва с здрав конец. В тенджера се завира вода и вътре се натапя рулото.

Вари се около пет минути и се изважда. Изцежда се и мезето може да се съхранява в хладилник (фризер) или да се консумира веднага.

Мезенцето на баба е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка: