Начин на приготвяне
Сваряваме картофите. Намачкваме ги в купа и добавяме вода, за да се получи каша с гъстотата на картофено пюре. Киселото зеле нарязваме на много ситно и го запържваме в тенджерка за няколко минути. После добавяме водичка и оставяме така да поври поне 30-40 минути, за да омекне.
Добавяме зелето още топло при картофите и хубаво разбъркваме сместа.
Взимаме корите за баница и разделяме на половина няколко листа. Обилно намазваме всеки лист с олио, слагаме от плънката около 1-2 лъжици (зависи кой как обича - да е по-хрупкаво, 1 лъжица, а ако искате да бъде по-сочно, 2-3 лъжици).
Завиваме или като триъгълник, или като правоъгълник, и двата варианта са удачни. При триъгълника баничките стават по-хрупкави, а при правоъгълника - по-меки.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор. Много бързо са готови - за 10-15 минути, но най- добре да се следят. Като хванат загар от едната страна, ги обръщам за още 5 минути от другата и ги вадя.
Топлите банички слагам в тенджера с капак, за да се задушат и да са по-меки. Вкусни са както топли, така и студени!