Начин на приготвяне
За приготвянето на сиропа използвам цялото растение - стебла, листа и цвят. Измивам ги, както са на букети, в дълбок съд със студена вода. Изплаквам растението през няколко води. Ментата не се кисне във вода при миене, защото рискуваме да изпуснем ценните аромати.
Нарязваме билката с кухненска ножица през около 3-4 см. За целта използвам дълбок леген /в него приготвям и двойно количество/. Засипвам билката със захарта.
Измитите лимони нарязвам на малки кубчета и ги прибавям към захарта и ментата. Поставям ръкавици и започвам да мачкам съставките.
Не мога да ви опиша ароматите, които се носят из цялата къща. Следва да добавим и водата, която е минерална, защото хлорът в чешмяната променя вкусовите качества. Покриваме съда с памучна кърпа.
През 2-3 часа разбъркваме сиропа с ръце, като отново пристискаме ментата и лимоните, за да освободят ароматите си и да се стопи захарта /лятно време става бързо/.
Съда оставяме на хладно. На следващия ден захарта вече се е разтопила. Прецеждаме през тензух сиропа, като добре изстискваме съставките. Оцветяваме със сладкарска боя и наливаме в подходящи шишенца или бурканчета.
Стерилизираме 5 минути, след завиране на водата. Поднасяме разхладителната напитка с резенче лимон, стрък мента и лед.
Съвет: Ако ви предстои правене на ментов ликьор, не изхвърляйте отцедената билка. Поставете я в торбичка и приберете в хладилник. Добавете я към останалата мента при варене на ментовката.
Ароматният ментов сироп е готов.