Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Домашен празничен хляб

Домашен празничен хляб

Dora GrozevaDora Grozeva
Помощник Готвач
1071k4239322
Домашен празничен хляб
Снимка: Dora Grozeva
1 / 5
02/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
115 мин.
Порции
1 бр.
"Вие пригответе тази питка, пък поводи винаги ще се намерят"

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл хладка
  • мая - 20 г свежа
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • брашно - за средна твърдо нелепнещо тесто
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 300 милилитра топла вода се разтваря маята с 1 чаена лъжица захар и няколко лъжици брашно. Щом шупне сместа, се добавят 1 чаена лъжица сол и 3 супени лъжици зехтин и три супени лъжици кисело мляко.

Замесваме тестото, втасва/да удвои обема си/.

Оформя си хляба в кръгла форма. Поставя се в тава върху хартия за печене. Изрязва се шаблон с листа /или друга шарка по желание/ и се отбелязва върху тестото, като се поръсва с брашно.

Нарязва се с остро ножче. Пече се в загрята фурна на 180 градуса за 50-60 минути/ до готовност/. На дъното на фурната поставяме съд с вода, за да овлажнява въздуха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка: