Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса.
Форма за мъфини с 12 гнезда - много добре намаслени.
Работи се с лъжица.
Боровинков сос:
В касерола с дебело дъно на умерен огън се поставят плодовете, захарта и 1 с.л. вода. Разбъркват се, докато се стопи захарта и се оставят леко да къкрят за около 10-12 мин. Трябва да се получи хубав, тежък боровинков сос. Оставя се настрани.
В купа се смесва брашното, бакпулвера, солта и индийското орехче. Разбърква се с телената бъркалка.
В купа с тел се разбива яйцето, млякото, ванилията и сместа се добавя към брашното. Разбърква се с шпатула, докато се комбинират съставките.
С чаена лъжичка във всяко гнездо се изсипва от боровинковия сос, като добре се разпределя. Отгоре с лъжица за сладолед или супена такава се изсипва от основното тесто за мъфините.
Пече се на 200 градуса за около 14-17 мин. Охлаждат се за около 7-10 мин и веднага се изваждат и обръщат върху решетка. Сервират се със сладолед или топка сметана.
Източник: Joy of baking
Обърнатият мъфин с боровинки е готов.
Забележка: Ползвала съм замразени плодове. Не ми достигна грамажа на боровинките и допълних с още малко череши, това не се отрази на вкусовите качества. Захарта при соса съм я намалила до 100 г, също и захарта в основното тесто на 50 г, и е напълно достатъчна.