Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пържена риба»Пържена рибка бельовица с чеснов сос

Пържена рибка бельовица с чеснов сос

Карина ЖековаКарина Жекова
Помощник Готвач
1131k5811
Пържена рибка бельовица с чеснов сос3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"И рибка ще изпържим, и сос ще приготвим, само някой да ни донесе биричка"

Необходими Продукти

  • риба - 2 кг бельовица (може и друг вид риба)
  • брашно
  • олио
  • сол
  • За соса
  • чесън - 1 глава
  • хляб - 1 препечена филия
  • орехи - 4 - 5 бр.
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • олио - 1 струйка
  • сол - на вкус
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистваме хубаво рибата от люспи, глави и вътрешности. Посоляваме отвън и оставаме да престои така няколко часа. През това време приготвяме соса.

В блендер слагаме почистения чесън, начупеният хляб (който предварително сме препекли до златисто и вече е изстинал), ореховите ядки, киселото мляко, олиото и солта. Смиламе всичко добре.

Ако полученият сос е много гъст като каша - добавяме водичка, за да стане по - рядък. Според сезона можем да добавим и зелении - копър или магданоз. Така получения сос прибираме на хладно.

Във вестник слагаме брашно и половината риба. Хващаме краищата на вестника така, че да не излиза брашното и силно разклащаме, така рибата е идеално оваляна.

Пържим в нагорещен тиган с повечко олио до златисто от двете страни. Топлата риба поливаме със соса и сервираме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: