Начин на приготвяне
Отделят се жълтъците от белтъците на яйцата. Белтъците се разбиват на сняг с 1/2ч захар и щипка сол с миксер. Жълтъците се разбиват с другата половина от захарта, до побеляване. Добавя се мекото масло, брашното /пресято/, нишестето, бакпулвера на етапи.
Между добавянето на сухите съставки се прибавят на части и разбитите белтъци. Разбърква се внимателно отдолу нагоре със шпатула. Сместа се изпича във форма за торта-24 см на умерена температура - 180 градуса за 40 минути или до суха клечка в средата на блата. Оставя се да изстине напълно-хубаво е да престои няколко часа върху скара. Направих 3 блата.
За крема:
Сладкарската сметана се разбива с миксер, като се добавят постепенно захарта
и ванилиите, до получаването на връхчета, които стоят на миксера без да падат. След това се добавя на части и заквасената сметана, като се бърка минимално кратко време с миксера, за да не се втечнят сметаните.
Сглобяване
Във формата за торта се поставя единият блат - сиропира се с част от топлото мляко. Намазва се с част от крема и след това се поставя вторият блат, който също се сиропира навсякъде. Той се намазва с конфитюра, после с част от крема. Следва третият блат - сиропира се и той и се намазва с крем.
Така приготвената торта се поставя в хладилник за няколко часа, след което се освобождава от ринга и се украсява с ягоди и цветни кокосови стърготини.