Начин на приготвяне
За пандишпанения блат леко загрейте яйцата със захарта на водна баня, като бъркате с телена бъркалка. Продължете разбиването с миксер. Прибавяте постепенно брашното, какаото, нишестето, щипка ванилия и бакпулвера, като разбърквате отдолу-нагоре с шпатула. Накрая добавете разтопеното масло.
Напълнете 2/3 от намаслена и набрашнена форма за печене. Печете във фурната на 170 градуса около 20-25 минути. Извадете от формата и оставете да изстине /по възможност пригответе блата от предишния ден и го съхранете в хартиена торба - така ще е по-лесно да го нарежете, без да се натроши/.
За пълнежа смесете царевичното нишесте със захарта и разбъркайте с ягодовия конфитюр в тенджера. Оставете да заври. Варете 1-2 минути и добавете сока на половин лимон. Оставете да изстине напълно.
За сиропа с ликьор кипнете водата със захарта, оставете да изстине и добавете ликьора.
Разрежете блата на две. Залейте долния пласт със сиропа и покрийте с ягодовата паста. Намажете с бита сметана, подсладена на вкус. Сложете отгоре втория пандишпанен блат. Залейте със сиропа, после изцяло покрийте тортата отгоре и отстрани с остатъка от битата сметана.
Украсете с шоколадови стърготини и пресни ягоди и оставете да престои в хладилник поне 1 час.
Поръсете с пудра захар преди сервиране.