Начин на приготвяне
Тази пухкава торта със сметана и ягоди е много живописна и наистина лесна за приготвяне. Блатът с кисело мляко е много мек, а плънката със сладко, крем и ягоди е много вкусна!
Започнете с приготвянето на сладкиша с кисело мляко. В купа се изсипват пресятото брашно с бакпулвера, захарта, щипка сол и настърганата лимонова кора.
В друга купа смесете яйцата, олиото и киселото мляко, след което ги добавете към сухите съставки и разбъркайте всичко с електрически миксер до получаване на хомогенна смес.
Изсипва се в намазана с масло форма с диаметър 18 см или правоъгълна тава 23х30 см и се пече около 30 минути в предварително загрята фурна на 175°C.
Оставете тортата да се охлади, преди да я извадите от формата, след което я разрежете на две, ако ползвате 18 см кръгла форма.
За правоъгълна тава 23х30 см разделете блата през средата, за да получите два блата 15х23 см.
Измийте добре ягодите, отстранете дръжката и ги нарежете на резени по дължина.
Сметаната се разбива с пудрата захар.
Прехвърлете единия блат в чиния за сервиране, намажете равномерно ягодовото сладко, след което покрийте с крема с помощта на лъжица. Наредете ягодовите резени и покрийте с другата половина на тортата.
Поръсете с пудра захар и сервирайте или разбийте още 100 г сметана и малко сладко, за да украсите тортичката, както направих аз.
Насладете се на тази пухкава и лека торта с ароматни ягоди!
Можете да увеличите сметаната с още 100 г и 15 г пудра захар за декорация.
Сметановата торта може да се съхранява в хладилник няколко дни.