Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Печено Прасенце»Прасенце с плънка от ориз и дреболии на фурна

Прасенце с плънка от ориз и дреболии на фурна

Мария ГулековаМария Гулекова
Помощник Готвач
4111k1591k1
Прасенце с плънка от ориз и дреболии на фурна1 / 2
06/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
8-10
"Докато не опитате хрупкавата кожичка на младото прасенце, нямате право да твърдите, че сте яли вкусно месце! Такава вкусотия, че няма насита!"

Необходими Продукти

  • прасенце - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • лимон - 1 бр.
  • масло
  • червен пипер
  • за плънката
  • свински дроб - 1 бр.
  • свинско сърце - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • масло - 60 г
  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • черен пипер
  • магданоз
  • сол
  • лозови пръчки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме прасенцето добре, подсушаваме го и го посоляваме със сол и черен пипер отвътре и отвън. След това го натриваме с лимона, разрязан на две, маслото и червения пипер.

В подсолена вода сваряваме дроба и сърцето. След това ги нарязваме на малки парчета.

В маслото запържваме ситно нарязания лук. Към него добавяме ориза и също го запържваме. Наливаме вода и слагаме на тих огън да се вари, докато оризът набъбне. След това към него добавяме нарязаните дреболии, черен пипер, сол и магданоз. Оставяме още 1-2 мин на огъня.

С плънката напълваме прасенцето и зашиваме отвора с конец. Така напълненото прасенце слагаме в тава, на дъното на която сме кръстосали лозови пръчки.

Намазваме го с масло и доливаме малко топла вода. Печем в умерена фурна до готовност, като от време на време го обръщаме и мажем с масло, за да хване хубава коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: