Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко и разтворете в него захарта и маята.
Пресейте брашното със солта и направете кладенче. Добавете сместа с маята и зехтина.
Замесете меко тесто. При необходимост добавете още съвсем малко брашно, за да получите тесто, което не лепне.
Намажете тестото с малко зехтин и го поставете в купа, покрито с фолио или кърпа.
Оставете за 30 минути да втаса.
Настържете кашкавала на едро ренде а сиренето натрошете. Смесете ги.
Готовото тесто разделете на 8 части. Оформете топчета и ги сплескате меджу дланите си. В средата сложете по 1 с.л. от плънката и отново оформете на топка. Върху набрашнен плот разтопете всяко на тънка кора с овална форма.
С остър нож направете повърхностни разрези.
Наредете пърленките в тава, покрита с хартия за печене.
Загрейте фурната на 200 градуса и сложете да се пекат за 15-20 минути.
Веднага след като се изпекат, ги намажете с меко масло.
По желание поръсете пърленките с плънка с шарена сол или друга подправка.