Печено свинско с кисело зеле (почти като на баба)

07/02/2017
"Уж го правим все като баба, а пък нейното си спомняме, че по-вкусно се получаваше "
Приготвяне30 мин.
Готвене90 мин.
Общо120 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 262
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • свинско месо - 700 г за готвене
  • кисело зеле - 1 зелка
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • червена чушка - 1 бр.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • зелев сок - 2 ч.ч.
  • дафинови листа - 2 - 3 бр.
  • чубрица
  • черен пипер на зърна
  • червен пипер
  • кимион
  • чесън - на прах
  • вода - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се нарязва на малки парченца и се слага в тенджера или дълбок тиган с малко олио да се запържи. Обикновено пуска вода. Докато чакате водата да изври, нарязвате на ситно лука, чушката и морковите.

Когато месото остане на сухо, се добавя около 1/2 ч.ч. олио и се запържва с нарязаните зеленчуци. Тук е моментът да отбележа, че вместо олио баба ползва свинска мас, но аз я избягвам.

Налива се зелевият сок и се оставя да ври 15-20 мин. През това време накълцвате зелето в тава.

Прехвърляте и месото в тавата, добавяте подправките на вкус, обърквате всичко, наливате водата и слагате във фурната.

Баба не ползва и чесън на прах, а ситно нарязан, който запържва с месото и зеленчуците.

Пече се в умерено силна фурна около час и половина, като междувременно, когато се препече отгоре, се разбърква (1-2 пъти).

Вероятно другият вариант е да покриете с алуминиево фолио, но баба и фолио не ползва :)

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар