Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш с аромат на дюля и карамел

Сладкиш с аромат на дюля и карамел

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Сладкиш с аромат на дюля и карамел6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Така го обичаме сладкиша - в голяма тава, за да си хапваме повече от него"

Необходими Продукти

  • ЗА БЛАТА
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 чаша /чашата е 200 мл/
  • кисело мляко - 1 чаша
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • брашно - 2 чаши
  • олио - 80 мл
  • ванилия - 2 прахчета
  • сладко от дюли - 200 г
  • ЗА КРЕМА
  • масло - 125 г
  • пудра захар - 4 с.л.
  • ванилия - 1 прахче
  • желе от дюли - 3 с.л.
  • ЗА КРОКАНТА
  • захар - 4 - 5 с.л.
  • лешници - 15 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте с миксер яйцата на пяна заедно със захарта за около 5 минути. В млякото сипете содата да шупне и прибавете към яйчената смес. Намалете на слаби обороти и прибавете олиото и ванилията, а накрая постепенно и пресятото брашно.

Сипете половината от сместа в тавичка с незалепващо покритие, широка 30 см, в която на дъното сте сложили хартия за печене. Печете сладкиша в предварително загрята фурна за 10 минути на 200 градуса с вентилация.

Извадете тавичката от фурната и разпределете сладкото от дюли върху изпечения блат. Сипете останалата смес за блат върху сладкото, загладете с лъжица и върнете сладкиша отново в загрятата фурна. Печете още 10 минути, извадете сладкиша от фурната и оставете да се охлади.

През това време направете крокант. Преди да започнете това обаче, си пригответе лешниците. За целта си пригответе клечки за зъби и съвсем леко забодете връхчето на клечката в лешник.

Сложете на огъня малък съд с 4-5 с.л. захар и бъркайте, за да не загори, докато се разтопи на карамел. Потопете лешниците в разтопения карамел. Работете бързо. Забождайте клечките с лешниците върху филия хляб и оставете така да изстинат.

Сипете останалата разтопена захар върху парче от хартия за печене, като с лъжица разстелете на тънък пласт и оставете да изстине. Поставете върху карамела друг лист хартия за печене и пъхнете в найлонов плик. Натрошете с чукче.

Направете крем, като в купа разбийте с миксера маслото с пудрата захар. Бийте до побеляване на пухкав крем. Ароматизирайте с ванилията. Добавете желето от дюли и разбъркайте добре.

Обърнете внимателно сладкиша в чиния, отстранете хартията и намажете с масления крем. Украсете с крокант и с карамелени лешници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: