Начин на приготвяне
Месото нарязваме на кубчета, овкусяваме с универсалната подправка и прибираме за час в хладилник. През това време подготвяме зеленчуците. Гъбите нарязваме на четвъртинки, морковите на кръгчета, лука на полумесеци, чушките на жулиени, чесъна наситняваме.
В намазнен тиган запечатваме месото от всички страни, изваждаме и прехвърляме в глинен гювеч. В същата мазнина запържваме и всички зеленчуци - чесъна с гъбите, морковите, чушките и накрая лука. След като сме ги задушили прехвърляме зеленчуците при месото в гювеча. В тигана запържваме брашното, пушения червен пипер, прибавяме доматите /като в тях сме прибавили бучката кафява захар/ и ако е необходимо доливаме вода.
Прехвърляме и доматената смес при месото и зеленчуците. Наливаме червеното вино, добавяме черния пипер, дафиновите листа, нарязваме отгоре и лютата червена чушка, опитваме и доосоляваме ако е необходимо. Печем във фурната за час. Докато гювечът е във фурната приготвяме гарнитурите.
За картофеното пюре - картофите обелваме и варим в подсолена вода до готовност. Намачкваме ги докато са горещи с кравето масло и горещото мляко.
За ориза - посочените количества бисерен ориз и киноа също варим 20 минути в подсолена вода, изцеждаме сока на половин лимон, оставяме ориза и киноата под похлупак, за да поемат цялото количество течност. Сервираме винения кебап с двата вида гарнитури и да ви е мнооого вкусно! Моето домочадие беше очаровано!
P.S. Гарнитурите са изключително питателни и здравословни, киноата е с богат хранителен състав и придава лек орехов привкус на перления ориз.
Ароматът и вкусът на картофеното пюре със кравето масло също е разкошен .... а за винения кебап просто вие преценете и оценете!