Начин на приготвяне
Нарежете чесъна на филийки и обелете скаридите. Запържете ги в зехтина на слаб огън за 2-3 минутки -НЕ повече (скаридите може да купите и обелени, но те са по-безвкусни, затова ви препоръчвам целите, които вие сами да си обелите).
Сипете бялото винце веднага и увеличете огъня докато се изпари алкохолът. Прибавете рулцата от раци и след това сложете доматите, лъжичка захар, сол, ригана и босилека, както и черния пипер. Намалете отново котлона на средна степен и оставете така 8-10 минути. Ако прецените, че е нужно, сипете малко водичка (1/2 кафена чашка).
През това време сварете спагетите във вода с няколко капки зехтин за 9 минути или колкото е указано на пакета. По-добре те да са ал денте. Отцедете добре от водата и ги сложете при сосчето. Разбъркайте добре и опитайте на вкус, ако е нужно подправете с още сол, риган и босилек. Отстранете от огъня.
В дълбока тенджерка с капак сложете мидите с малко зехтин и сок от половин лимон. На силен огън ги гответе 3-4 минути като разклащате тенджерата от време на време, хващайки добре за дръжките и притискайки капака. Щом всички се отворят са готови, затова поглеждайте и не ги дръжте повече време, за да не станат сухи и жилави.
Сервирайте спагетите и върху тях подредете от мидите (не е нужно да ги отделяте от черупките, защото така е по-красиво). Поръсете с накълцан магданоз.
Това е чудно предястие, пълно с поезия и красота! Надявам се да ви хареса! Може да се приготви и без мидите, но те придават много специален нюанс и е препоръчително!