Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Черни спагети Морски дар

Черни спагети Морски дар

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Черни спагети Морски дар4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Това е чудно предястие, пълно с поезия и красота!"

Необходими Продукти

  • черни спагети - 200 г (с мастило от сепия)
  • скариди - 16 - 20 бр. (необелени)
  • миди - 300 г с черупка
  • рулца от раци - 6 бр. (нарязани надлъжно на тънки ленти)
  • доматено пюре - 200 мл
  • бяло вино - 150 мл или розе
  • чесън - 6 скилидки
  • босилек
  • риган
  • люти чушки - 1 суха лютива чушка (по желание)
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол
  • захар - 1 ч.л.
  • магданоз - за поръсване
  • зехтин - 60 мл (приблизително)
  • лимонов сок - сок от 1/2 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете чесъна на филийки и обелете скаридите. Запържете ги в зехтина на слаб огън за 2-3 минутки -НЕ повече (скаридите може да купите и обелени, но те са по-безвкусни, затова ви препоръчвам целите, които вие сами да си обелите).

Сипете бялото винце веднага и увеличете огъня докато се изпари алкохолът. Прибавете рулцата от раци и след това сложете доматите, лъжичка захар, сол, ригана и босилека, както и черния пипер. Намалете отново котлона на средна степен и оставете така 8-10 минути. Ако прецените, че е нужно, сипете малко водичка (1/2 кафена чашка).

През това време сварете спагетите във вода с няколко капки зехтин за 9 минути или колкото е указано на пакета. По-добре те да са ал денте. Отцедете добре от водата и ги сложете при сосчето. Разбъркайте добре и опитайте на вкус, ако е нужно подправете с още сол, риган и босилек. Отстранете от огъня.

В дълбока тенджерка с капак сложете мидите с малко зехтин и сок от половин лимон. На силен огън ги гответе 3-4 минути като разклащате тенджерата от време на време, хващайки добре за дръжките и притискайки капака. Щом всички се отворят са готови, затова поглеждайте и не ги дръжте повече време, за да не станат сухи и жилави.

Сервирайте спагетите и върху тях подредете от мидите (не е нужно да ги отделяте от черупките, защото така е по-красиво). Поръсете с накълцан магданоз.

Това е чудно предястие, пълно с поезия и красота! Надявам се да ви хареса! Може да се приготви и без мидите, но те придават много специален нюанс и е препоръчително!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: