Начин на приготвяне
Измийте и нарежете на дребни парчета свинското месо. Сложете в тава с малко олио и запечете в предварително загрята фурна. Обелете картофите, моркова и лука и нарежете на едри кубчета.
Добавете ги при месото. Печете всичко около 20 минути. От време на време разбърквайте. Затоплете на котлона глинения гювеч.
Изсипете запеченото месо, лука, картофите и морковите от тавичката в загрятия гювеч. Нарежете чушките на ленти и ги добавете в гювеча. Измийте бамята, зеления фасул и граха и също добавете в гювеча.
Залейте със зеленчуковия бульон и останалото олио. Захлупете с капак и печете около 50 минути в добре загрятата фурна.
Накрая добавете стерилизираните домати, сол и черен пипер на вкус и ситно нарязаните люти чушлета. Върнете във фурната и печете до готовност. Поръсете готовото ястие с листа пресен магданоз.
Сервирайте горещо с бутилка червено вино.
Гювечът по Панагюрски е много вкусен.