Начин на приготвяне
Започвате със сиропа - смесете водата със захарта и поставете на котлона да заври. След завирането варите 5 минути и прибавяте ванилиите, разбъркайте и свалете съда от котлона, оставете да се охлади напълно.
В купа разбийте яйцата със захарта на пухкав крем, добавете киселото мляко и олиото разбъркайте. Накрая добавете кокосовите стърготини, смлените орехи и стафидите, разбъркайте.
Намажете тава, подходяща на размера на корите, с олио и започнете да редите корите от пакета, като ги мажете с малка част от олиото. След като наредите половината кори, разбъркайте плънката и равномерно я разпределете върху тях.
Подредете останалите кори върху нея, като мажете корите с олио.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до златисто за около 30 минути.
Извадете изпечената баклава от фурната нарежете на парчета и залейте със студения сироп равномерно.
Оставете гръцката баклава за няколко часа да попие сиропа си напълно и сервирайте.