Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с богата плънка от гръцката кухня

Баклава с богата плънка от гръцката кухня

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Баклава с богата плънка от гръцката кухня
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
15
"Затворете очи и се насладете на вкуса, нищо друго не е важно"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г тънки
  • плънка
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • орехови ядки - 1 ч.ч. смлени
  • кокосови стърготини - 1 ч.ч.
  • стафиди - 1 ч.ч.
  • ванилова захар - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • сироп
  • захар - 4 ч.ч.
  • вода - 4 ч.ч.
  • ванилия - 2 прахчета
  • олио - 100 мл за намазване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започвате със сиропа - смесете водата със захарта и поставете на котлона да заври. След завирането варите 5 минути и прибавяте ванилиите, разбъркайте и свалете съда от котлона, оставете да се охлади напълно.

В купа разбийте яйцата със захарта на пухкав крем, добавете киселото мляко и олиото разбъркайте. Накрая добавете кокосовите стърготини, смлените орехи и стафидите, разбъркайте.

Намажете тава, подходяща на размера на корите, с олио и започнете да редите корите от пакета, като ги мажете с малка част от олиото. След като наредите половината кори, разбъркайте плънката и равномерно я разпределете върху тях.

Подредете останалите кори върху нея, като мажете корите с олио.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до златисто за около 30 минути.

Извадете изпечената баклава от фурната нарежете на парчета и залейте със студения сироп равномерно.

Оставете гръцката баклава за няколко часа да попие сиропа си напълно и сервирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: