Начин на приготвяне
Тортеният блат се разрязва на две части, които се сиропират леко с ароматизирания с рома ягодов сироп / отделяме 1 к.ч. от него/.
Желатинът се накисва в малко хладка вода и се залива с 1 к.ч. от ягодовия сироп, загрява се на водна баня до пълното му разтваряне.
Прибавя се към предварително загрятата останала част от сиропа.
Желираната смес се оставя да се охлади леко.
Сметаната се разбива със захарта и ванилията. В тортена форма се разпределя едната част от блата, намазва се с 1/4 от разбитата сметана.
Върху нея разстиламе ягодовото сладко.
Отгоре се слага втората част от блата, притиска се леко и се намазва с втората 1/4 от сметаната.
Сглобената торта се увива с лента, която е 4 см по-висока от тортата.
Отгоре се нареждат ягодите и се заливат с полужелираната смес.
Оставя се в хладилник, за да стегне.
Украсява се с листенца мента.
За тортата могат да се използват и други плодове и сладка, според сезона.