Начин на приготвяне
В тенджерка слагаме млякото, захарта, маслото и какаото. Загряваме на котлона. Щом заври, засичаме 10 минути и махаме.
От тази смес отделяме 1/2 ч.ч., останалата охлаждаме напълно.
Включваме фурната на 180 градуса.
Към охладената смес прибавяме яйцата и разбиваме, пресяваме брашното и бакпулвера и ги добавяме към сместа. Хубаво разбиваме с миксер.
Изсипваме в голяма форма или в две по-малки - с падащо дъно, предварително постлани с хартия за печене. Блата печем в загрята фурна за около 30-40 мин, проверяваме с клечка за по-сигурно. Готовия блат охлаждаме.
В тенджерка слагаме течния шоколад и прясното мляко, загряваме на котлона при непрекъснато бъркане, за да не загори, после отделяме на страна.
Блата го разрязваме на две. Слагаме долния блат в ринг и мажем от какаовата смес в чашата, изчакваме малко да попие.
През това време нарязваме банана на малки кубчета, разпределяме върху намазания блат и леко притискаме.
Върху банана слагаме от разтопения шоколад. Поставяме втория блат отгоре. Върху него мажем повече от какаовата смес.
Слагаме във фризер за около 15 минути да стегне хубаво.
Махаме ринга и мажем от страни блатовете с разтопения шоколад, където е необходимо.
Тортичката сервираме в чиния, може и да я украсим по желание - със сметана, банани или други плодове, а може и с настърган шоколад отгоре.