Начин на приготвяне
Сваряват се картофите и яйцето във вряща посолена вода. Картофите се отцеждат, обелват се и намачкват с вилица в купа. Смесват се със майонезата, киселото мляко, нарязан ситно пресен лук. Овкусяваме със сол, щипка черен пипер и разбъркваме добре.
Яйцето се обелва, жълтъкът се отделя, а белтъкът се настъргва на едро ренде. Луканката се нарязва на парченца на тънко, част от нея се отделя за украса, останалата нарязваме на ситно.
На дъното на плоска чиния се сипва половината картофена смес, отгоре се нарежда нарязаната ситно луканка, върху нея нарязана на кубчета прясна краставица, може и с кисели краставички.
Вторият ред е отново от картофи с майонеза, върху тях настърганият белтък от яйцето и завършваме с настърган кашкавал.
Нарязва се част от краставицата на тънки кръгчета и срязваме на две, нареждат се по края на тортата, като се забождат така че да се оформят триъгълници, а между тях парченца луканка.
В средата се натрошава жълтъкът, забожда се маслина в средата, а парченца се разпределят като слънце. Декорира се с нарязано на ситно сварено червено цвекло и листа пресен магданоз. Сервираме охладена!