Кексов сладкиш с бадеми

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
873
7k
3k
1k
1
20/12/2019
"Внимание! Опасно вкусен сладкиш - да се унищожава на място и до последната трошичка!"
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 212
  • Преглеждания за месеца37
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • За кейка
  • масло - 250 г
  • яйца - 4 бр.
  • бадемово мляко - 100 мл
  • брашно - 400 г
  • бадеми - 80 г смлени на брашно
  • захар - 300 г
  • бакпулвер - 1 с.л.
  • плодове - желирани за украса
  • За плънката
  • сладко от ягоди
  • За ганаша
  • течна сметана - 2 с.л.
  • течен шоколад - 150 г
  • бадеми - филирани за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разделям белтъците от жълтъците. Разбивам маслото с половината от захарта до побеляване, към тях прибавям и жълтъците.

Постепенно прибавям към сместа брашното, смесено с бакпулвера и брашното от бадеми*, както и разбитите на сняг белтъци.

Половината от сместа изсипвам във форма, предварително намазана с масло и поръсена с брашно. Плодовете от сладкото ги отцеждам от сиропа, внимателно ги поръсвам с брашно, за да не потънат на дъното на формата.

Изсипвам и втората половина от сместа. Пека кейка в умерена фурна.

На водна баня разтопявам шоколада и добавям сметаната, до получаване на хомогенна смес /която при мен не се получи добре/.

Заливам изстиналия кейк и украсявам с желирани плодове и нарязани бадемови ядки.

* Бадемовото брашно приготвям в домашни условия лесно. Запичам бадемови ядки на умерена фурна. Изсипвам ги върху памучна кърпа, покривам и втривам ядките, докато падне обвивката /доколкото е възможно/. Смилам ги в блендер.

Кексовият сладкиш с бадеми е много сполучлив.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар