Начин на приготвяне
За гювечетата предвидливо стерилизирам есента буркани. Съдържанието им е 2/3 от буркана червена пиперка, нарязана на парченца и настъргани домати, сол на вкус. Може да се заменят от смлени домати и отделно нарязана пиперка.
Приготвям заготовка от нарязан на ситни кубчета кашкавал, чоризо или друг деликатесен колбас и сирене. Пристъпвам към сглобяване на ястието.
На дъното слагам по лъжица от мазнината. После от гювеча 1/2/за една порция, редувам сирене, после добавям колбаса, следва кашкавала, пак сирене, резен моцарела. Завършвам с останалата 1/2 от гювеча, към който съм прибавила захарта, отнемаща киселинността на доматите.
Слагам чорбаджийските гювечета в загрята фурна и пека до готовност, т.е. до редуциране на течността.
Тогава изваждам съдовете от фурната, прибавям яйцето, разбърквам ястието и отново запичам без да похлупвам капачето.