Начин на приготвяне
Разделяме тестото на пет равни части и с всяка от тях облепяме вътрешните стени на гювечетата, които са предварително намазнени. На дъното слагаме по 1 с.л. олио (масло).
Подреждаме нарязаните картофи, краставички, месо (шунка, кренвирш) и топено сирене. Натрошаваме кравето сирене и слагаме подправките. Върху всичко това се изсипва доматен сос. Чуква се по едно яйце и гювечетата се поставят във фурната да се запекат (на 200 - 220 градуса).
Когато тестото и яйцето са готови, се поставят парченца кашкавал и се допича докато той придобие червеникав цвят. Когато леко поизстинат гювечетата, с помощта на нож тестото се изважда внимателно и се сервира в чиния.
Вместо по стените, може да направите калпак от тесто върху гювечетата. Необходимо е само да направите един прорез с нож върху калпака за да излиза отделяната пара по време на готвенето. Лично на моето семейство повече ни харесват тези с калпак.