Начин на приготвяне
За тестото брашното се минава през сито, добавя се щипка сол, бакпулверът и ванилията. Добавят се олиото, яйцата, захарта, киселото мляко и настъргана ситно лимонова кора и хубаво се разбива.
За плънката ябълките се настъргват с или без люспата. Ако са много сочни, може да се оставят в сито да се поизцедят малко.
Добавят се захарта, смлените орехи и фъстъци, канелата и галетата (може да се ползват и натрошени обикновени бисквити или обикновени сухари - целта е да поемат течността на ябълките, за да не е много воден сладкишът).
В намазнена тава се посипва малко брашно по дъното и по стените и се излива половината от сместа за тестото, след това се изсипва цялата плънка и върху нея останалата смес за тесто. Пече се ябълковия сладкиш на 180 градуса около 30-35 минути.
Може да поднесете с поръсена пудра захар или сок от сладко от вишни.