Начин на приготвяне
Почистете сардините и отделете филенцата. Измийте ги добре под течаща вода.
Чистите филета залейте с оцета и солта и разбъркайте. Трябва да са покрити добре в течността и солта да е разпределена равномерно.
Оставете да престоят 5 часа, максимум 1 денонощие.
Маринованите вече филенца изваждайте и отцеждайте от течността. Наредете в съд едно върху друго и залейте със зехтина. Трябва да бъдат изцяло покрити с него, затова, ако 200 мл не са ви достатъчни, прибавете още.
Накълцайте на ситно или пасирайте заедно чесъна, магданоза и бадемите.
При сервиране наредете в чинийка маринованите сардини и отгоре поръсете със приготвената смес и зехтин (аз понякога ги приготвям и без нея и пак са страхотни в компания с резенче домат -простичко и вкусно).
Страхотно предястие и мезенце за бяло вино!
Имайте предвид нещо важно, съвет от мен: Щом купите сардинките пресни, замразете ги за 24 часа преди да ги приготвите по този начин.
Понеже не претърпяват термична обработка има риск ако не замразим преди това рибата, в нея да има паразити, които иначе при готвене умират, но при мариноване не.! Не са опасни, но причиняват стомашни смущения понякога. Затова трябва да внимаваме и къде похапваме суши, например.
А тези сардинки са прекрасни, простички за приготвяне и се надявам да опитате! !
Същата рецепта важи и за мариноване и поднасяне на сардели, които са подобни, но по-мънички. Чудна вкусотийка!
И друго нещо, много важно: Така в зехтинчето може да си ги държите до два месеца и все ще са ви под ръка и все така вкусни!
Коментари