Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Поширани яйца»Автентични Яйца по панагюрски от моята прабаба

Автентични Яйца по панагюрски от моята прабаба

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Автентични Яйца по панагюрски от моята прабаба1 / 16
02/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
4
"Ето и автентичната рецепта за Яйца по панагюрски от панагюрче – кулинарче"

Необходими Продукти

  • оцет - 1 - 2 с.л.
  • вода - 1.5 л.
  • сол
  • яйца - 8 бр.
  • кисело мляко - 400 мл краве
  • краве сирене - 350 г
  • чесън - 2 - 3 бр. скилидки
  • краве масло - 5 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • червен пипер - 1 - 2 ч.л.
  • магданоз - 1 връзка, ситно нарязан (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Не е нужно да ходите до Панагюрище, за да хапнете яйца по панагюрски. Те са толкова популярни, че могат да се опитат навсякъде. И са толкова вкусни, че са чест гост не в едно и две менюта, а на семейната трапеза вкъщи. Ароматът на разтопено масло с червен пипер и мирисът на яйца с чесън са основните виновници за това. След дълго лутане в опит да открия истинската рецепта тук за яйца по панагюрски, все удрям на камък - или е непълна, или доста осъвременена.

Затова ще си позволя да напиша рецептата така, както я е приготвяла прабаба ми и баба ми, както я приготвя и майка ми, както я приготвям и аз на моят син.

Ето и автентичната рецепта за яйца по панагюрски от панагюрче – кулинарче:

В дълбок съд се налива водата, слага се на котлона, добавя се солта и оцетът и се изчаква да заври. Счупете от ниско едно по едно яйцата внимателно в черпак и след това постепенно ги пуснете във врящата вода. Захлупете съда и ги варете на слаб огън. Ако обичате по-рохки яйца, ги варете около 3 минути, ако ги предпочитате по-твърди, ги варете поне 5 минути.

Когато се забулят хубаво, с помощта на решетъчна лъжица ги извадете внимателно и леко ги отцедете.

Подправете киселото мляко с начукания (в хаванче) чесън и малко сол.

Сиренето натрошете леко и разпределете в четири чинии. По желание може да залеете сиренето с две супени лъжици от водата, в която приготвяте яйцата.

Във всяка чиния сложете върху сиренето по две яйца. Млякото сипете отстрани.

Маслото с олиото загрейте на тиган. Ако сложите само масло, то ще прегори.

Не слагайте червения пипер в тигана!

Поръсете с червения пипер яйцата в чиниите и разсипете от загрятото масло във всяка порция.

По желание яйцата по панагюрски се поръсват със ситно нарязан пресен магданоз. Може и копър.

P.S. Яйцата по панагюрски си остават класика в нашата кухня, но въпреки това има различни вариации за яйца по панагюрски, които също препоръчваме да опитате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
529
42
30
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Това не е автентичната,стара,панагюрска рецепта.В оригиналната рецепта няма кисело мляко в чинията с яйцето,може да се сложи,но в друга паничка и то ОВЧЕ,сиренето не е краве а ОВЧЕ.Магданоза просто го забравете!Всичко друго е така,но лично в моето семейство слагаме пипера в маслото,но почти преди тигана да се премахне от огъня.Аз съм панагюрец и доста време се занимавах да разпитвам каква е наистина оригиналната рецепта.
18.06.2023 04:26
20
11
Анонимен
Анонимен
Това е точната рецепта за яйца по панагюрски - казвам го като родно панагюрче :)
28.03.2023 07:25
6
6
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
С една малка забележка - това не е автентичната рецепта. Тази рецепта е измислена във веригата "Балкантурист" някъде около 1950 година. Също като "Сирене по шопски", "Кюфтета по чирпански" ... Целта е придаване на колорит на името. Сега това ястие би звучало така - Пуширани яйца върху канапе от наситнено сирене и кисело мляко с дресинг от масло и червен пипер. Но иначе да - бърза, лесна и вкусна гозба.
11.12.2022 10:40
11
7
Анонимен
Анонимен
Моята баба в олиото и маслото запържваше едри трохи хляб, ставаха хрупкави и бяха чудна "текстура" както му казват сега. Хубава рецепта!
17.10.2022 22:26
10
Анонимен
Анонимен
Станаха чудесни!Благодаря!
04.05.2022 20:01
5
ЕКО Свинеферма
ЕКО Свинеферма
Дядо ми беше родом от Панагюрище, върху яйцата настъргваше кашкавал и ги заливаше с горещото масло, но това е въпрос на вкус!
Водата, след като сложите сол, оцет и заври се завихря и от ниско се пускат яйцата, даже е по-удобно с черпак да се пуснат !
29.05.2021 19:29
11
2
Покажи всички подкоментари
Зори
Зори
Мирелла Сомова, радвам се, че рецептата ви е допаднала и сте я приготвили вкъщи за семейството си. Снимката Ви е чудесна! :)
Разбира се, щом обичате по-мазничко, добре е да се увеличи маслото и олиото в заливката - това вече е въпрос на вкус и предпочитания. Същото се отнася и за яйцата - ние си слагаме по две на порция, но вие може да ги удвоите. Интересното при тази рецепта е най-вече техниката, а количествата на продуктите всеки може да ги напасне според вкуса си.

Поздрави :)
29.05.2019 14:39
27
4
Мирелла Сомова
Мирелла Сомова
Рецептата е много успешна - вкусно ястие, което се приготвя за минути!
Малко повече масло и олио сложих, но ще знам за следващия път
28.05.2019 22:18
22
4
Габриела
Габриела
Вчера ги сготвих и станаха много вкусни :)) Браво за рецептата!
15.05.2019 23:32
26
пенчо клисуров
пенчо клисуров
Мнооого добра рецепта. Спомних си моята баба...де да имаше сега от техните домашни яйца...
Благодаря !
08.03.2017 14:42
54
1
1
Покажи всички подкоментари
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Браво! Ето това е автентичната рецепта за яйца по панагюрски!!
02.03.2017 19:37
64
2
1
Покажи всички подкоментари