Автентични Яйца по панагюрски от моята прабаба

ЗорицаЗорицаГуру94525829445
02/03/2017
"Ето и автентичната рецепта за Яйца по панагюрски от панагюрче – кулинарче "
Приготвяне10 мин.
Готвене15 мин.
Общо25 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
51 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо240 268
  • Преглеждания за месеца3899
  • Преглеждания за седмицата119
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена51

Необходими Съставки

  • оцет - 1 - 2 с.л.
  • вода - 1.5 л.
  • сол
  • яйца - 8 бр.
  • кисело мляко - 400 мл краве
  • краве сирене - 350 г
  • чесън - 2 - 3 бр. скилидки
  • краве масло - 5 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • червен пипер - 1 - 2 ч. л.
  • магданоз - 1 връзка, ситно нарязан (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

След дълго лутане в опит да открия истинската рецепта тук за яйца по панагюрски, все удрям на камък - или е непълна, или доста осъвременена.

Затова ще си позволя да напиша рецептата така, както я е приготвяла прабаба ми и баба ми, както я приготвя и майка ми, както я приготвям и аз на моят син.

Ето и автентичната рецепта за яйца по панагюрски от панагюрче – кулинарче:

В дълбок съд се налива водата, слага се на котлона, добавя се солта и оцетът и се изчаква да заври. Счупете от ниско едно по едно яйцата внимателно в черпак и след това постепенно ги пуснете във врящата вода. Захлупете съда и ги варете на слаб огън. Ако обичате по-рохки яйца, ги варете около 3 минути, ако ги предпочитате по-твърди, ги варете поне 5 минути.

Когато се забулят хубаво, с помощта на решетъчна лъжица ги извадете внимателно и леко ги отцедете.

Подправете киселото мляко с начукания (в хаванче) чесън и малко сол.

Сиренето натрошете леко и разпределете в четири чинии. По желание може да залеете сиренето с две супени лъжици от водата, в която приготвяте яйцата.

Във всяка чиния сложете върху сиренето по две яйца. Млякото сипете отстрани.

Маслото с олиото загрейте на тиган. Ако сложите само масло, то ще прегори.

Не слагайте червения пипер в тигана!

Поръсете с червения пипер яйцата в чиниите и разсипете от загрятото масло във всяка порция.

По желание се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз. Може и копър.

Рейтинг

5 20
4 2
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Зорица
Зорица
29.05.2019 14:39
Мирелла Сомова, радвам се, че рецептата ви е допаднала и сте я приготвили вкъщи за семейството си. Снимката Ви е чудесна! :)
Разбира се, щом обичате по-мазничко, добре е да се увеличи маслото и олиото в заливката - това вече е въпрос на вкус и предпочитания. Същото се отнася и за яйцата - ние си слагаме по две на порция, но вие може да ги удвоите. Интересното при тази рецепта е най-вече техниката, а количествата на продуктите всеки може да ги напасне според вкуса си.

Поздрави :)
7
1
Мирелла Сомова
Рецептата е много успешна - вкусно ястие, което се приготвя за минути!
Малко повече масло и олио сложих, но ще знам за следващия път
4
1
Габриела
Габриела
15.05.2019 23:32
Вчера ги сготвих и станаха много вкусни :)) Браво за рецептата!
6
0