gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Яйца»Поширани Яйца»Автентични Яйца по панагюрски от моята прабаба

Автентични Яйца по панагюрски от моята прабаба

ЗорицаЗорица
Гуру
1k9k4k9k7
Автентични Яйца по панагюрски от моята прабаба1 / 18
02/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
4
"Ето и автентичната рецепта за Яйца по панагюрски от панагюрче – кулинарче"

Необходими Продукти

  • оцет - 1 - 2 с.л.
  • вода - 1.5 л.
  • сол
  • яйца - 8 бр.
  • кисело мляко - 400 мл краве
  • краве сирене - 350 г
  • чесън - 2 - 3 бр. скилидки
  • краве масло - 5 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • червен пипер - 1 - 2 ч.л.
  • магданоз - 1 връзка, ситно нарязан (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

След дълго лутане в опит да открия истинската рецепта тук за яйца по панагюрски, все удрям на камък - или е непълна, или доста осъвременена.

Затова ще си позволя да напиша рецептата така, както я е приготвяла прабаба ми и баба ми, както я приготвя и майка ми, както я приготвям и аз на моят син.

Ето и автентичната рецепта за яйца по панагюрски от панагюрче – кулинарче:

В дълбок съд се налива водата, слага се на котлона, добавя се солта и оцетът и се изчаква да заври. Счупете от ниско едно по едно яйцата внимателно в черпак и след това постепенно ги пуснете във врящата вода. Захлупете съда и ги варете на слаб огън. Ако обичате по-рохки яйца, ги варете около 3 минути, ако ги предпочитате по-твърди, ги варете поне 5 минути.

Когато се забулят хубаво, с помощта на решетъчна лъжица ги извадете внимателно и леко ги отцедете.

Подправете киселото мляко с начукания (в хаванче) чесън и малко сол.

Сиренето натрошете леко и разпределете в четири чинии. По желание може да залеете сиренето с две супени лъжици от водата, в която приготвяте яйцата.

Във всяка чиния сложете върху сиренето по две яйца. Млякото сипете отстрани.

Маслото с олиото загрейте на тиган. Ако сложите само масло, то ще прегори.

Не слагайте червения пипер в тигана!

Поръсете с червения пипер яйцата в чиниите и разсипете от загрятото масло във всяка порция.

По желание се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз. Може и копър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
529
42
30
22
10
Дай твоята оценка: