Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Поширани яйца»Автентични Яйца по панагюрски от моята прабаба

Автентични Яйца по панагюрски от моята прабаба

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Автентични Яйца по панагюрски от моята прабаба
Снимка: Анонимен
5 / 17
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
4
"Яйца по панагюрски от панагюрче – кулинарче и при това автентична рецепта от моята баба"

Необходими Продукти

  • оцет - 1 - 2 с.л.
  • вода - 1.5 л.
  • сол
  • яйца - 8 бр.
  • кисело мляко - 400 мл краве
  • краве сирене - 350 г
  • чесън - 2 - 3 бр. скилидки
  • краве масло - 5 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • червен пипер - 1 - 2 ч.л.
  • магданоз - 1 връзка, ситно нарязан (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Не е нужно да ходите до Панагюрище, за да хапнете яйца по панагюрски. Те са толкова популярни, че могат да се опитат навсякъде. И са толкова вкусни, че са чест гост не в едно и две менюта, а на семейната трапеза вкъщи. Ароматът на разтопено масло с червен пипер и мирисът на яйца с чесън са основните виновници за това. След дълго лутане в опит да открия истинската рецепта тук за яйца по панагюрски, все удрям на камък - или е непълна, или доста осъвременена.

Затова ще си позволя да напиша рецептата така, както я е приготвяла прабаба ми и баба ми, както я приготвя и майка ми, както я приготвям и аз на моят син.

Ето и автентичната рецепта за яйца по панагюрски от панагюрче – кулинарче:

В дълбок съд се налива водата, слага се на котлона, добавя се солта и оцетът и се изчаква да заври. Счупете от ниско едно по едно яйцата внимателно в черпак и след това постепенно ги пуснете във врящата вода. Захлупете съда и ги варете на слаб огън. Ако обичате по-рохки яйца, ги варете около 3 минути, ако ги предпочитате по-твърди, ги варете поне 5 минути.

Когато се забулят хубаво, с помощта на решетъчна лъжица ги извадете внимателно и леко ги отцедете.

Подправете киселото мляко с начукания (в хаванче) чесън и малко сол.

Сиренето натрошете леко и разпределете в четири чинии. По желание може да залеете сиренето с две супени лъжици от водата, в която приготвяте яйцата.

Във всяка чиния сложете върху сиренето по две яйца. Млякото сипете отстрани.

Маслото с олиото загрейте на тиган. Ако сложите само масло, то ще прегори.

Не слагайте червения пипер в тигана!

Поръсете с червения пипер яйцата в чиниите и разсипете от загрятото масло във всяка порция.

По желание яйцата по панагюрски се поръсват със ситно нарязан пресен магданоз. Може и копър.

P.S. Яйцата по панагюрски си остават класика в нашата кухня, но въпреки това има различни вариации за яйца по панагюрски, които също препоръчваме да опитате.

Ако рецептата ти харева, опитай и рецептата ни за яйца бенедикт или този панагюрски тутманик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
529
42
30
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Това е точната рецепта за яйца по панагюрски - казвам го като родно панагюрче :)
28.03.2023 07:25
7
6
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
С една малка забележка - това не е автентичната рецепта за яйца по панагюрски. Тази рецепта е измислена във веригата "Балкантурист" някъде около 1950 година. Също като "Сирене по шопски", "Кюфтета по чирпански" ... Целта е придаване на колорит на името. Сега това ястие би звучало така - Пуширани яйца върху канапе от наситнено сирене и кисело мляко с дресинг от масло и червен пипер. Но иначе да - бърза, лесна и вкусна гозба.
11.12.2022 10:40
12
7
Габриела
Габриела
Вчера ги сготвих тези яйца по панагюрски и станаха много вкусни :)) Браво за рецептата!
15.05.2019 23:32
26
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Браво! Ето това е автентичната рецепта за яйца по панагюрски!!
02.03.2017 19:37
64
2
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Това не е автентичната,стара,панагюрска рецепта.В оригиналната рецепта няма кисело мляко в чинията с яйцето,може да се сложи,но в друга паничка и то ОВЧЕ,сиренето не е краве а ОВЧЕ.Магданоза просто го забравете!Всичко друго е така,но лично в моето семейство слагаме пипера в маслото,но почти преди тигана да се премахне от огъня.Аз съм панагюрец и доста време се занимавах да разпитвам каква е наистина оригиналната рецепта.
18.06.2023 04:26
23
12
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Моята баба в олиото и маслото запържваше едри трохи хляб, ставаха хрупкави и бяха чудна "текстура" както му казват сега. Хубава рецепта!
17.10.2022 22:26
11
Анонимен
Анонимен
Станаха чудесни яйца!Благодаря!
04.05.2022 20:01
5
ЕКО Свинеферма
ЕКО Свинеферма
Дядо ми беше родом от Панагюрище, върху яйцата настъргваше кашкавал и ги заливаше с горещото масло, но това е въпрос на вкус!
Водата, след като сложите сол, оцет и заври се завихря и от ниско се пускат яйцата, даже е по-удобно с черпак да се пуснат !
29.05.2021 19:29
11
2
Покажи всички подкоментари
Зори
Зори
Мирелла Сомова, радвам се, че рецептата ви е допаднала и сте я приготвили вкъщи за семейството си. Снимката Ви е чудесна! :)
Разбира се, щом обичате по-мазничко, добре е да се увеличи маслото и олиото в заливката - това вече е въпрос на вкус и предпочитания. Същото се отнася и за яйцата - ние си слагаме по две на порция, но вие може да ги удвоите. Интересното при тази рецепта е най-вече техниката, а количествата на продуктите всеки може да ги напасне според вкуса си.

Поздрави :)
29.05.2019 14:39
28
4
Мирелла Сомова
Мирелла Сомова
Рецептата е много успешна - вкусно ястие, което се приготвя за минути!
Малко повече масло и олио сложих, но ще знам за следващия път
28.05.2019 22:18
22
4
пенчо клисуров
пенчо клисуров
Мнооого добра рецепта. Спомних си моята баба...де да имаше сега от техните домашни яйца...
Благодаря !
08.03.2017 14:42
54
1
1
Покажи всички подкоментари