Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със захарта. Прибавете млякото и олиото и отново разбийте добре.
Малко по малко слагайте и брашното, пресявайки го с бакпулвера и ванилията. Бъркайте с дървена лъжица.
Нарежете плодовете на малки парченца, тиквеното семе също и ги прибавете към сместа заедно със натрошения шоколад. Разбъркайте леко.
Разтопете половината от маслото в по-големичък и дълбок тиган, преценете според количеството смес и нека не е пълен догоре, за да има място да бухне (намаслете и страните му) и изсипете сместа. Похлупете с капак и оставете на бавен огън 20 минути. (при мен например от 9 степени на котлона, го оставям на 4, след 10-тата минута, намалявам на 3). Старайте се да не отваряте похлупака, за да не спадне.
След като изминат 20 минути, обърнете върху капака, а в тигана сложете останалото масло. Внимателно положете сладкиша да се допече и от другата страна още около 10 минути, като отново го захлупите.
Поръсете с пудра захар и оставете да се поохлади както си е в тигана и тогава го прехвърлете в чиния.
Съвет: Хубаво е тиганът да е с незалепващо покритие.
Правила съм този сладкиш и в по-малък на размери и дълбочина тиган, но при захлупване няма пространство да се надуе и залепва за капака. Това не е фатално и пак става добре, но е хубаво да се избегне.
Бърз и много лесен сладкиш!
Коментари