Начин на приготвяне
Затоплете много леко прясното мляко и в него разтворете една супена лъжица захар, малко брашно и маята. Така получената кашичка покрийте с кърпа и оставете да шупне за 7-8 минути.
В купа пресейте брашното два пъти и направете кладенче. Разбийте яйцето със захарта и разтопената мас и сипете в кладенчето, заедно с шупналата мая.
Замесете меко, еластично тесто, като си добавяте брашно, ако е необходимо, но без да прекалявате, за да остане то въздушно и нежно, а не твърдо. Оставете го да втаса за 1 час или до удвояване на обема му.
Втасалото тесто разточете на не много тънка кора и намажете с мас. Изрязвайте кръгчета с диаметър 10 см и поставяйте пълнеж от течен шоколад. След това може да затворите плътно, подгъвайки нагоре и да се получи кръгла кифличка, а може и да навиете на охлювче.
Готовите бухти оставете отново да втасат и бухнат.
Загрейте дълбок тиган с незалепващо дъно на слаб до среден огън и поставете вътре закуските на разстояние една от друга. Захлупете с капак и намалете с една две степени огъня, оставете така 8-10 минути. След като са се запекли от едната страна, внимателно обърнете от другата за същото време, без да ги притискате, за да не спадат. Веднага захлупете с капака.
След като имате приятен загар и от двете страни обръщайте закуските още веднъж за по една две минути, за да се допекат.
След като извадите от тигана, веднага намазвайте всяка с мед за още сладост и блясък.
Консумирайте топли или вече изстинали. Тези закуски са празник за сетивата и перфектното начало на деня!
Да ви е сладко! Закуските с шоколад на тиган са готови.