Начин на приготвяне
Намазнете и набрашнете тава с диаметър около 22 см.
Смесете до хомогенна смес изварата, захарта, жълтъците, кокоса и нишестето. Оформяйте с навлажнени ръце от сместа топчета.
За кексовата смес разбийте жълтъците с 1/2 от захарта до побеляване и добавете при непрекъснато разбиване разтопения и поохладен шоколад, брашното, нишестето, бакпулвера, солта и какаото. Отделно разбийте белтъците на сняг с останалите 30 г захар.
Объркайте внимателно белтъците към другата смес и сипете малко от кексовото тесто на дъното на тавата. Отгоре разпределете на разстояние кокосовите топчета и залейте с останалата кексова смес.
Сложете сладкиша с кокос и шоколад да се пече в загряна фурна на около 170-180 градуса. Към края проверете готовността с клечка за зъби.
За да приготвите глазурата смесете в съд с дебело дъно на котлона млякото, захарта и маслото. Оставете да се вари и разбърквайте, докато леко се сгъсти, снемете от котлона и добавете натрошения шоколад. Разбъркайте, докато и той се разтопи. Залейте с горещата глазура вече изпечения и охладен сладкиш.
Коментари