Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с кокос и шоколад

Кекс с кокос и шоколад

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Кекс с кокос и шоколад1 / 2
10/04/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8-10 парчета
"Списъкът с най-любимите ви кексове току що порасна с още един"

Необходими Продукти

  • за топчетата
  • извара - 200 г
  • яйца - 2 жълтъка
  • кокос - 100 г кокосови стърготини
  • захар - 50 г
  • нишесте - 3 с.л. полуравна
  • за кексовата смес
  • яйца - 4 броя
  • захар - 60 г
  • шоколад - 50 г
  • брашно - 2 с.л. без връх
  • нишесте - 2 с.л.без връх
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • какао - 3 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • за глазурата
  • прясно мляко - 120 мл
  • захар - 50 г
  • масло - 25 г краве
  • шоколад - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Намазнете и набрашнете тава с диаметър около 22 см.

Смесете до хомогенна смес изварата, захарта, жълтъците, кокоса и нишестето. Оформяйте с навлажнени ръце от сместа топчета.

За кексовата смес разбийте жълтъците с 1/2 от захарта до побеляване и добавете при непрекъснато разбиване разтопения и поохладен шоколад, брашното, нишестето, бакпулвера, солта и какаото. Отделно разбийте белтъците на сняг с останалите 30 г захар.

Объркайте внимателно белтъците към другата смес и сипете малко от кексовото тесто на дъното на тавата. Отгоре разпределете на разстояние кокосовите топчета и залейте с останалата кексова смес.

Сложете сладкиша с кокос и шоколад да се пече в загряна фурна на около 170-180 градуса. Към края проверете готовността с клечка за зъби.

За да приготвите глазурата смесете в съд с дебело дъно на котлона млякото, захарта и маслото. Оставете да се вари и разбърквайте, докато леко се сгъсти, снемете от котлона и добавете натрошения шоколад. Разбъркайте, докато и той се разтопи. Залейте с горещата глазура вече изпечения и охладен сладкиш.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
59
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Веселина Константинова
Веселина Константинова
Много хубава рецепта! Струва си де се опита!
20.04.2016 11:54
Ина
Ина
Днес го приготвих, но утре ще го опитам ,подобен сладкиш ядох в Холандия, стахотен е , дано и този е същия
07.11.2013 19:51
Дани
Дани
Много ми харесват продуктите, изглежда страхотно, ще го пробвам още тези дни! Благодаря за рецептата, вярвам, че ще се получи!
15.06.2013 01:36