Свински джолан в гювеч

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
8268k2k6k8
Свински джолан в гювеч
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
07/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
190 мин.
Общо
210 мин.
Порции
4
"Завладяваща ароматна комбинация от крехко свинско джоланче, сини сливи и вино - не ястие, я истински празник за сетивата"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 1 бр. заден джолан
  • картофи - 5 - 6 бр.
  • праз - 2 стръка
  • моркови - 2 бр.
  • гъби - 5 бр.
  • чушки - 2 бр. зелена и червена пиперка
  • сини сливи - 1 шепа, сушени
  • домати - 1 к.ч. смлени
  • люти чушки - 1 бр. сушена
  • чесън - 1/2 глава
  • червено вино - 100 мл
  • вода - 100 мл
  • олио
  • сол
  • червен пипер - пушен
  • дафинов лист - 2 листчета
  • салвия - 3 - 4 листчета
  • бахар - няколко зърна
  • черен пипер - няколко зърна
  • универсална подправка - готов микс за свинско месо
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с подготовката на свинския джолан. За целта използвах заден джолан с кожа. Първоначално го измих и накиснах във вода за около час.

След това го подсушаваме, правим прорези по кожата, посоляваме го и обтриваме с микс от подправки за месо. Оставяме така джолана за няколко часа в хладилника, за да поеме ароматите от подправките.

Отделно обелваме картофите и нарязваме на едри парчета. Същото правим и с морковите. Праз лука, гъбите, зелената и червената пиперка също се нарязват също на едро. В купа поставяме нарязаните зеленчуци, прибавяме смлените домати (може да са и от консерва) и сушени сини сливи.

Най-добре сливите да са без костилка. Подправяме зеленчуците със сол и червен пипер. Прибавяме зърната черен пипер и бахар. Прибавяме малко олио и разбъркваме хубаво. На дъното на глинен гювеч поставяме свинския джолан.

Около него нареждаме подготвените зеленчуци. Отгоре слагаме една суха люта чушка и половин глава чесън, срязана напречно. Прибавяме две дафинови листенца и няколко от сушена салвия. Заливаме ястието с малко червено вино и вода.

Слагаме гювеча в студена фурна. Печем около четирийсет минути на 250 градуса, след което градусите се намаляват на 200. Печем още около два часа и половина, или докато месото започне да се отделя от кокала.

Свинският джолан в гювеч се поднася топъл!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: