Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Гювеч»Шпикован свински джолан в гювеч

Шпикован свински джолан в гювеч

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Шпикован свински джолан в гювеч
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
25/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
4
"За приготвянето на перфектния свински джолан са нужни търпение и гювеч, и мерак бихме добавили ние"

Необходими Продукти

  • свински джолан - 1 бр.
  • чесън - 8 - 10 скилидки
  • червен пипер - 1 с.л.
  • подправки - 1 с.л. микс за печено свинско
  • сол
  • червено вино - 200 мл
  • картофи - 4 бр.
  • гъби - 200 г
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • олио - 4 с.л.
  • черен пипер - 10 бр. на зърна
  • бахар - 3 зрънца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Джоланът се измива и подсушава. С помощта на остър нож се правят прорези в свинския джолан и в тях се пъхва по една цяла скилидка чесън. Месото се поръсва със сол, червен пипер и микс от подправки за печено месо.

Съдът с джолана се покрива със свежо фолио и се поставя за 12 часа в хладилник, за да се освободят ароматите.

На дъното на глинен гювеч и джоланът се намазват с олио. В съда се налива около 200 мл червено вино, месото се слага вътре, похлупва се и се слага в студена фурна.

Пече се първият половин час на 220 градуса, след което температурата се намалява на 170 градуса. По средата на печенето се прибавят почистените и нарязани на едро зеленчуци.

Необходимо е зеленчуците преди да се наредят около месото, да са овкусени със сол.

В гювеча се слага дафинов лист, черен пипер на зърна и зрънца бахар.

Малко преди готовност капакът се маха и джоланът се допича, за да получи апетитна и леко загоряла коричка.

Шпикованият свински джолан в гювеч е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: