Начин на приготвяне
В сгорещените зехтин и мас запържете ребърцата, наденицата (разполовена на две) и цялата глава чесън, без да я белите (може само да махнете най-горния сух слой). Когато придобият приятен загар, извадете в чиния, поръсете с розмарин и похлупете или завийте с алуминиево фолио.
Освен ребрата и наденицата (или кървавица), може да използвате и друго месо по ваш избор, сланинката също е много подходяща.
В малка тенджерка на силен огън сложете да ври водата с бульона (ако ползвате домашен - още по -добре).
Омесете каймата с малко сол, накълцан магданоз, едната скиллидка чесън (пресована или настъргана), черния пипер и кедровите ядки. Оформете две продълговати кюфтенца и ги пуснете във врящия бульон за няколко минути, докато осъществим следващата стъпка.
В мазнината от запържването на месото сложете втората скилидка чесън (ламинирана), на среден огън, за да не прегори. Добавете и доматеното пюре и запържете леко за 2-3 минутки, след което сложете ориза (добре измит от нишестето), сол и куркума.
Бъркайте докато оризът леко се позапържи и поеме от ароматите, след това изсипете в глинена тавичка.
Подредете върху него ребрата и наденицата, двете продълговати кюфтенца и кръгчетата домат. В центъра сложете цялата глава чесън.
Залейте с горещия бульон и печете във предварително загрята на 220 градуса фурна, за около 30 минути.
След изваждане от фурната, завийте с алуминиево фолио и оставете да почине 10 мин, преди да сервирате.
При поднасяне поръсете ориза на фурна със магданоз и гарнирайте с парченце лимон.
Който желае да си изстиска лимона върху ориза, гарантирам, че така е още по-вкусен!
Този ориз е по-сухичък, не трябва да става разкашкан, затова и количеството бульон е по-малко, но разбира се, всичко е въпрос на вкус и ако го обичате по-мек, увеличете количеството на течността.
Оризът на фурна във валенсиански стил е невероятно ястие.