Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Постни лозови сарми със сушени сини сливи

Постни лозови сарми със сушени сини сливи

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878213021
Постни лозови сарми със сушени сини сливи
Снимка: Елена Стойчовска
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Уникални сармички със сливи и постна плънка - хапвайте с удоволствие и на воля"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 1 1/2 буркан (по 680 г)
  • лук - 3 глави
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 1 малка глава
  • кафяв ориз - 300 г
  • чушки - 100 г сушени
  • сини сливи - 150 г сушени без костилки
  • вода - 600 мл
  • зелев сок - 300 мл за варенето
  • олио - 100 мл
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Много пъти съм казвала, че обичам странните и нетипичните комбинации. Като например лозови сарми със сини сливи – хем леко сладички, хем леко киселички, не само от вкуса на сливите, а и от зелевата чорба, в която се варят. Приготвят не много по-различно от стандартните сарми, а са с изключително интересен вкус.

Да пристъпим към рецептата:

Морковите, лукът и целината се нарязват на ситно. Лукът и морковите се запържват в сгорещената мазнина. Добавя се целината, разбърква се и се оставя да се задуши.

Сушените домати се нарязват на ивички и се добавят към зеленчуковата смес. Овкусява се с червения пипер и чубрицата.

Разбърква се и се прибавя измитият ориз. Разбърква се и леко се запържва. Налива се гореща вода и се вари се докато оризът набъбне – около 5 минути.

Магданозът се реже на ситно. Прибавя се към сместа. Разбърква се. Плънката се сваля от котлона и се оставя настрана леко да се охлади. Подправя се със сол и черен пипер.

Сушените сливи се режат на половини. Не е необходимо да ги киснете предварително, тъй като при варенето след това ще набъбнат достатъчно.

Плънката се разпределя в лозовите листа и се завиват сарми, като във всяка се слага и по половин слива.

Подреждат се в тенджера и се заливат със зелевия сок. Варят се на тих огън докато останат на мазнина – около 40 минути.

Поднасят се с млечен сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: