Начин на приготвяне
Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете по дължина на тънки филийки (аз ползвам приставка за чипс на ренде Бьорнер) или използвайте белачка.
Върху кухненския плот постелете мека кърпа и наредете върху нея суровите кръгчета чипс. Покрийте ги с още една кърпа и оставете да се абсорбира излишната влага поне 15-20 минути - така няма да пръскат, докато ги пържите.
През това време направете соса за чипса: Измийте и нарежете копъра на много ситно.
Скилидките чесън пресовайте или начукайте с орехите и малко сол в хаванче. Добавете лимонения сок, киселото мляко, майонезата, сол на вкус и разбъркайте добре. Пресипете соса в малки купички или чашки, подходящи за сервиране.
В силно нагорещеното олио във фритюрника (или в съда, в който ще пържите чипса) пуснете лютите чушки (разрязани на половинки и почистени от семето) да се запържат хубаво и да си пуснат лютивината в мазнината.
Добавете и картофите и пържете до златисто, като ги обръщате и от двете страни.
Отцедете от излишното олио готовия чипс върху кухненска хартия и поднесете с купичките сос.
Пикантният картофен чипс с чеснов сос е готов.