Начин на приготвяне
Перфектният чипс се приготвя от определен сорт картофи с ниско съдържание на нишесте - Агрия или Санте.
Ако картофите са пресни, ги обработваме с обвивката им след щателно измиване. Приготвяйки ги в зимния период, ги обелваме преди употребата им.
Нарязваме ги с ренде на тънки кръгчета. Поставяме ги в купа със студена вода и ги изплакваме няколко пъти от остатъчното им нишесте.
Приготвяме си две памучни кърпи. Върху едната подреждаме едно до друго отцедените картофени кръгчета.
С другата ги покриваме и попиваме влажността им.
Поставяме ги на малки порции в кошничката на фритюрника със сгорещена мазнина. Пържим ги до златисто.
Поставяме ги върху домакинска хартия, попиваща остатъчната мазнина. Овкусяваме ги със сол след топлинната обработка и подправки по желание.
Ако предпочитаме варианта изпечени във фурната, ги поставяме върху хартия за печене, намазана със зехтин. Овкусяваме преди запичането им.
Печем в силно загрята фурна до готовност. Гарнираме ги с дипове, към сандвичи или с добре охладено пиво.
Коментари