Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Богата содена питка без месене

Богата содена питка без месене

Анелия ЦоневаАнелия Цонева
Готвач
924101491
Богата содена питка без месене
Снимка: Анелия Цонева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Не трябва да сте майстор, за да приготвите тази вкусна питка"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 200 г
  • сода бикарбонат - 1 1/2 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • краве масло - 50 г
  • брашно бяло - 500 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 200 мл
  • слънчогледово семе - 2 с.л. белено
  • маково семе - 1 с.л.
  • галета - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете содата в киселото мляко. Когато угасне, добавете солта, захарта и оцета.

В дълбока купа пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете в кладенчето киселото мляко и бъркайте енергично с дървена лъжица, докато брашното го поеме цялото.

На тънка струйка изсипете водата, като не спирате да бъркате. Ако е необходимо, добавете още вода или брашно. Тестото трябва да стане малко по-гъсто от кексово тесто, но все пак да се разлива. Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и оставете на стайна температура да почине около час.

Докато тестото почива, нарежете маслото на дребни кубчета. С едно-две от тях намажете дъното на подходяща за печене тава и поръсете отгоре с галета, както когато набрашнявате тавата.

Изсипете готовото тесто в тавичката. Поръсете със слънчогледовите семки, маковото семе и малко галета. Отгоре небрежно разпръснете кубченцата краве масло.

Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна.

Когато питката е готова, напръскайте с вода и покрийте с памучна кърпа.

Консумирайте топла с масло и сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: