Начин на приготвяне
Разтворете содата в киселото мляко. Когато угасне, добавете солта, захарта и оцета.
В дълбока купа пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете в кладенчето киселото мляко и бъркайте енергично с дървена лъжица, докато брашното го поеме цялото.
На тънка струйка изсипете водата, като не спирате да бъркате. Ако е необходимо, добавете още вода или брашно. Тестото трябва да стане малко по-гъсто от кексово тесто, но все пак да се разлива. Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и оставете на стайна температура да почине около час.
Докато тестото почива, нарежете маслото на дребни кубчета. С едно-две от тях намажете дъното на подходяща за печене тава и поръсете отгоре с галета, както когато набрашнявате тавата.
Изсипете готовото тесто в тавичката. Поръсете със слънчогледовите семки, маковото семе и малко галета. Отгоре небрежно разпръснете кубченцата краве масло.
Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна.
Когато питката е готова, напръскайте с вода и покрийте с памучна кърпа.
Консумирайте топла с масло и сирене.