Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Плетена содена питка

Плетена содена питка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Плетена содена питка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
8 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
38 мин.
Порции
12
"Топлата содена питка е чудесна идея винаги и по всякакъв повод"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г бяло
  • брашно - 200 г пълнозърнесто
  • сода бикарбонат - 15 г
  • прясно мляко - 270 мл
  • олио - 2 с.л.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сусам - 50 г
  • ленено семе - 15 - 20 г леко счукано
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изцедете лимоновия сок при млякото и разбъркайте. Ще видите, че след малко ще се пресече.

Пресейте брашната в купа и смесете със захарта, солта и семената. Направете кладенче, в което сипете пресеченото прясно мляко и сложете содата, а след като шупне добавете и олиото.

Разбъркайте, за да се съедият всички съставки. Ако ви се види гъсто тестото, налейте още мъничко мляко и лимонов сок.

Прехвърлете на леко набрашнен плот и за кратко омесете гладко тесто. Когато правим тесто със сода, не месим продължително време.

Разделете на три равни части и без да упражнявате прекалено натиск, оформете 3 фитила, които сплетете на плитка.

Сложете в тавичка, покрита с хартия за печене, и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 30 минути, или докато видите, че плитката се е разпукала красиво и е почервеняла добре.

Оставете да изстине и нарежете на филийки за компания към любимо ястие, разядки и сандвичи.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: