Начин на приготвяне
Изцедете лимоновия сок при млякото и разбъркайте. Ще видите, че след малко ще се пресече.
Пресейте брашната в купа и смесете със захарта, солта и семената. Направете кладенче, в което сипете пресеченото прясно мляко и сложете содата, а след като шупне добавете и олиото.
Разбъркайте, за да се съедият всички съставки. Ако ви се види гъсто тестото, налейте още мъничко мляко и лимонов сок.
Прехвърлете на леко набрашнен плот и за кратко омесете гладко тесто. Когато правим тесто със сода, не месим продължително време.
Разделете на три равни части и без да упражнявате прекалено натиск, оформете 3 фитила, които сплетете на плитка.
Сложете в тавичка, покрита с хартия за печене, и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 30 минути, или докато видите, че плитката се е разпукала красиво и е почервеняла добре.
Оставете да изстине и нарежете на филийки за компания към любимо ястие, разядки и сандвичи.
Добър апетит!