Франкфуртски венец

teodorateodora
Новак
211062389
Франкфуртски венец
Снимка: teodora
1 / 2
19/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
130 мин.
Порции
8
"Разчистете място, защото тази торта заслужава да бъде поставена в центъра на трапезата"

Необходими Продукти

  • за венец от маслено тесто
  • краве масло - 200 г
  • сол - шипка
  • захар - 200 г
  • яйца - 3 бр.
  • лимон - от 1/2 бр., настъргана кора
  • есенция - 5 - 6 капки горчив бадем
  • ром - 20 мл (2 с.л.)
  • Смес от
  • брашно - 200 г
  • нишесте - 100 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • Крем Марижан
  • прясно мляко - 500 г
  • сол - шипка
  • захар - 30 г
  • нишесте - 45 г ванилия
  • краве масло - 250 г
  • пудра захар - 60 г
  • ром - 2 - 3 с.л.
  • Бадемов гриляж
  • бадеми - 200 г (попарени, обелени, нарязани на кубчета ~2 - 3 мм, изпечени)
  • захар - 100 г
  • краве масло - 80 г
  • За гарниране
  • крем - 1/4 част за шприцоване на рози
  • коктейлни череши - червени, сухи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пригответе основата:

а) смесете солта, маслото и захарта - разбийте с миксер до побеляване на маслото, прибавете яйцата едно по едно;

б) добавете ароматизаторите (настърганата на дребно ренде лимонова кора, рома и есенцията горчив бадем);

в) прибавете накрая сместа от брашното, нишестето и бакпулвера - внимателно разбъркайте до еднородно тесто;

г) разстелете в подготвена с масло и галета кръгла кексова форма;

д) печете при температура 200-180 градуса ~60 мин (15 мин на 200 градуса; 30 мин на 180 градуса и 15 мин на 160 градуса) - оставете да отлежи една нощ или няколко часа.

2. На следващия ден - пригответе крем Марижан:

а) размийте нишестето в малка част от предвиденото студено мляко;

б) смесете останалото мляко, солта и захарта - кипнете;

в) добавете размитото нишесте на дебела струя при непрекъснато енергично разбъркване с яйцебиячна тел и варете от 3-6 минути - отстранете от плочата;

г) покрийте повърхността на крема с целофан и охладете;

д) смесете кравето масло с пресятата пудра захар, разбийте до побеляване, прибавете на части охладения нишестен крем в процеса на биене до получаване на пухкав еднороден крем (ако кремът има зърнеста структура, това означава, че се е пресякъл - за целта нишестеният крем не го слагайте целия, а малко от него, и то по половин лъжица при непрекъснато биене на побелялото масло на водна баня до получаване на хубав гладък крем);

е) автоматизирайте с рома.

3. Пригответе крокана (гриляж):

а) подгответе бадемите - попарете, обелете, нарежете на кубчета ~ 3 мм и изпечете до златисто бежов цвят;

б) карамелизирайте захарта до светъл цвят - добавете едновременно подготвените бадеми и маслото;

в) бъркайте до еднородност - охладете и раздробете с ръце чрез стриване;

4. Оформете, панирайте и гарнирайте венеца:

а) разслоете хоризонтално основата на три части;

б) зафилете и намажете повърхността с 3/4 от крема (кремът се разделя на 4 части - едната е да съедини долната и средната основа, другата да съедини средната с горната основа);

в) панирайте с гриляжа и гарнирайте с 6 броя рози от последната 1/4 от крема;

г) поставете върху всяка роза по една червена коктейлна череша.

5. Охладете венеца за няколко часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: