Начин на приготвяне
Замесете тестото, като разтворите маята и захарта в топлата вода и оставете да шупне.
Пресейте брашното и направете кладенче, в него сложете 2 от яйцата, олиото, солта и шупналата мая.
Започнете да месите, като постепенно прибавяте топлото мляко, месите до получаване на меко тесто, което не лепне по ръцете.
Разделете тестото на 4 части. 2 от тях разточете на тънки кори и навийте на рула, разрежете ги по дължина после ги усучете 2 по 2. От 3 част направете топка, върху която ще сложите плетеницата.
От 4 част разточете кора, която нарежетете на ленти, с които направете плетеницата (разгледайте снимките, за да се ориентирате по-добре).
Оставете да втаса за 40 минути, намажете с третото яйце, поръсете питката със семена по избор.
Печете на 200 градуса до готовност.
Питата Венец е много сполучлива.
Коментари