Пита Венец

NEVINEVI
Помощник Готвач
1621k5283
Пита Венец
Снимка: NEVI
1 / 15
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Невероятно красива, пухкава и вкусна питка! Браво не Невена за майсторската рецепта. Такива рецепти за наслада за сетивата!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • кисело мляко - 300 г
  • вода - 200 мл
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • яйца - 2+1 бр.
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тестото, като разтворите маята и захарта в топлата вода и оставете да шупне.

Пресейте брашното и направете кладенче, в него сложете 2 от яйцата, олиото, солта и шупналата мая.

Започнете да месите, като постепенно прибавяте топлото мляко, месите до получаване на меко тесто, което не лепне по ръцете.

Разделете тестото на 4 части. 2 от тях разточете на тънки кори и навийте на рула, разрежете ги по дължина после ги усучете 2 по 2. От 3 част направете топка, върху която ще сложите плетеницата.

От 4 част разточете кора, която нарежетете на ленти, с които направете плетеницата (разгледайте снимките, за да се ориентирате по-добре).

Оставете да втаса за 40 минути, намажете с третото яйце, поръсете питката със семена по избор.

Печете на 200 градуса до готовност.

Питата Венец е много сполучлива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Маринелка
Маринелка
Питката е чудесна ,аз я правих :)
15.02.2016 16:01
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Невероятна е!И сигурно ухае страхотно
06.02.2016 16:48
NEVI
NEVI
Благодаря ви!
05.02.2016 18:54
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Изглежда страхотно и много вкусно! Браво!
05.02.2016 15:04