Парфе с ягоди и банани

Dora GrozevaDora Grozeva
Помощник Готвач
1071k4232
Парфе с ягоди и банани
Снимка: Dora Grozeva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Лек, ароматен и лесен за приготвяне десерт - парфе с ягоди и банани"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 4 с.л.
  • брашно - 4 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • за сиропиране
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1/4 ч.ч.
  • за белия пласт
  • течна сметана - 200 мл подсладена
  • заквасена сметана - 200 мл
  • ягоди - 300 г
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • желатин - 10 г
  • желирания слой
  • вода - 1 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • ягоди - 300 г
  • желатин - 10 г
  • банани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата първо се разбиват яйцата със захарта. Прибавя се олиото и накрая брашното и ванилията, до получаването на гладка хомогенна смес. Поставя се във форма за торта със свалящ се борд, застлана с намаслена хартия за печене, в загрята до 180 градуса фурна, за 6-7 минути. Оставя се да изстине напълно, след което се връща обратно във формата. Сиропира се леко с приготвения сироп.

Подготвя се белия слой: Желатинът се смесва с малко вода и след като набъбне се затопля на водна баня, за да се разтвори. Смесва се заквасената сметана със захарта.

Разбива се течната сметана до твърди връхчета и се прибавя към заквасената сметана, добавя се и разтворения желатин, и нарязани на малки парченца ягоди. Изсипва се върху готовия блат и се заравнява. Охлажда се за около час в хладилник, да стегне желатинът.

Желираният слой се приготвя от смлени добре узрели ягоди, които се насипват със захар и се оставят да пуснат сока си. Приготвя се желатина по вече познатия начин. А ягодите се заливат с чаша вода и се загряват почти до завиране. Прецеждат се и се добавя желатинът. Оставя се да се охлади сместа.

Останалите ягоди се нарязват, подреждат се върху стегналия вече сметанов блат и се заливат с охладения, но не напълно, ягодов сироп.

Може да се използват и други плодове за декорация/в случая съм ползвала банан/. Поставя се отново в хладилник до пълното охлаждане и стягане на желатина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: