Начин на приготвяне
За блата първо се разбиват яйцата със захарта. Прибавя се олиото и накрая брашното и ванилията, до получаването на гладка хомогенна смес. Поставя се във форма за торта със свалящ се борд, застлана с намаслена хартия за печене, в загрята до 180 градуса фурна, за 6-7 минути. Оставя се да изстине напълно, след което се връща обратно във формата. Сиропира се леко с приготвения сироп.
Подготвя се белия слой: Желатинът се смесва с малко вода и след като набъбне се затопля на водна баня, за да се разтвори. Смесва се заквасената сметана със захарта.
Разбива се течната сметана до твърди връхчета и се прибавя към заквасената сметана, добавя се и разтворения желатин, и нарязани на малки парченца ягоди. Изсипва се върху готовия блат и се заравнява. Охлажда се за около час в хладилник, да стегне желатинът.
Желираният слой се приготвя от смлени добре узрели ягоди, които се насипват със захар и се оставят да пуснат сока си. Приготвя се желатина по вече познатия начин. А ягодите се заливат с чаша вода и се загряват почти до завиране. Прецеждат се и се добавя желатинът. Оставя се да се охлади сместа.
Останалите ягоди се нарязват, подреждат се върху стегналия вече сметанов блат и се заливат с охладения, но не напълно, ягодов сироп.
Може да се използват и други плодове за декорация/в случая съм ползвала банан/. Поставя се отново в хладилник до пълното охлаждане и стягане на желатина.