Начин на приготвяне
Първата стъпка в приготвянето на парфето е отделянето на жълтъците от белтъците.
В дълбока тенджера се слагат жълтъците. Към тях се прибавя една чаена чаша захар и се разбиват. Трябва да увеличат обема си.
Към разбитите жълтъци се прибавя всичкия желатин, 1 литър прясно мляко и двете супени лъжици брашно.
Тази смес се кипва на котлона на бавен огън. Бърка се енергично и непрекъснато, за да не залепне. Когато сместа леко се пресече, се сваля от котлона и се оставя да изстине напълно.
През това време смелете орехите или ги нарежете на много малки парчета. Бананът също се реже на кръгчета.
Ако сте притиснати от времето и не можете да чакате сместа да изстине сама, може да налеете в дълбок съд студена вода и сложете тенджерата в нея. Сменете водата поне два пъти, за да стане по-бързо.
Отделно се разбиват белтъците с една чаена чаша захар. Белтъците трябва да са със стайна температура.
След като сместа със жълтъците изстине напълно, се смесва с разбитите белтъци. Бърка се до получаването на еднородна смес.
Получената смес се разделя в три купи на три равни части.
В първата купа сместа си остава така.
Към сместа във втората купа се прибавят смлените орехи. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес.
И към третата смес се прибавят три-четири супени лъжици какао. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес.
Формата за кекс се облива хубаво с ледено студена вода.
На дъното на формата се поставя нарязания банан. Бананът може да замените с малини, ягоди, киви или друг плод. Може да приготвите парфето и без плодове.
След това върху бананите се изсипва първата, чиста смес. После какаовата смес и накрая сместа с орехите.
Готовото парфе се слага във фризера за минимум осем часа, за да стегне. Може и в хладилник, но тогава ще отнеме повече време, за да стегне.
След като извадите парфето от фризера, в дълбок съд се сипва гореща вода и в него се слага формата.
В горещата вода сели около 5 - 6 минути и се изважда.
Обръща се внимателно върху поднос.
Вашето парфе с банани и орехи е готово да го сервирате.